Sookies

B10 Jalan Teluk Baharu 5, Tg Lumpur, 26060 Kuantan Pahang

Tuesday - Sunday

10am - 10pm

Surat Beranak

Hachiko’s Certificate of Registration is here! Yay. Si kenit yang macam-macam perangai ni now officially registered with The International Cat Association (TICA) 🙂

Ada certain breed yang kena register dengan Cat Fanciers Association (CFA). Tapi untuk Bengal, kena register dengan TICA.

DSCN9267 [640x480]

the certificate

Dalam cert ni ada registration number, nama kucing, description, nama bapaknya (sire), nama maknya (dam), nama owner dan juga nama breeder.

Cuma pure breed sahaja yang boleh register dengan TICA. Meaning that, mak dan bapaknya pun kena ada cert. Tok neneknya pun kena ada cert jugak.

Maka, kalau ada breeder yang claim dia punya kucing ialah pure breed, kau mesti mintak dia tunjukkan certificate of registration ni. Bukan apa, kau beli kucing pure breed bukannya murah. Jadi sila la make sure kesahihannya. Sebab kata vet aku, ada orang yang claim kata kucing dia pure breed, tapi buktinya cuma medical card. Medical card tu tak membuktikan apa-apa pun. Cuma tunjuk rekod kesihatan je.

Selain dari certificate, those yang ada pure breed cat juga boleh request untuk dapatkan pedigree chart. Tapi of course la kena bayar kan. Maksudnya kucing tu punya family tree, sama ada nak 3 generasi ataupun 5 generasi. So dalam tu boleh la nampak asal usul dia. Jangan memain, kucing pun ada family tree tau, haha.

Okey dah. Aku nak sambung makan limau.

Selamat tahun baru cina, hihih..

 

Comments

comments

5 thoughts on “Surat Beranak”

  1. IdaNo Gravatar says:

    Apa maksud nama Hachiko?

    Lariiiiiiiiiiiii…..hahahha

  2. lindaNo Gravatar says:

    Kompleks nye cerita breed ni. Pasai pa hang mandulkan dia? Patut cari kawan jenih Bengal jugak, kasi biak. Heee

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      kalau nak biak, harga dia double. Tak boleh simply biak pure breed. Aku taknak jadi breeder. Hahaha. Yang ni pun lepas neuter & dpt confirmation from vet, baru dia hantar cert tu.

  3. chotNo Gravatar says:

    masih xfhm pasal purebreed & mix kucing..sy xpasti di mesia ni baka apa yg btl2 boleh dikatakan purebreed..
    lagi 1 owner boleh keluarkan cert tak? ataupun breeder yg keluarkan?

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      pure breed ialah kucing yang nenek moyang dia semua dari jenis yang sama. Takde mix langsung dengan kucing jenis lain. Biasanya ada certificate dari TICA, CFA dan sebagainya. Cert cuma mereka yang boleh keluarkan (TICA, CFA, etc.) Breeder mesti berdaftar dengan association tersebut dan selalunya mereka yang akan daftarkan sebab kucing tu akan prefix dengan nama cattery tu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post