How To Use Crystal Cat Litter

Comments

comments

20 comments on How To Use Crystal Cat Litter

  1. DediKucenNo Gravatar
    July 11, 2013 at 2:40 pm

    ala..sebut je taik dari sebut najis tu…Iols ok jew!!! hehehehhehehehe

    • Iz YahyaNo Gravatar
      July 11, 2013 at 10:35 pm

      Kita cuba bersopan santun lah! HAHAHA..

  2. ZaphNo Gravatar
    July 11, 2013 at 3:42 pm

    salam ramadhan Iz, thanks for the tips.. i pun baru terfikir-fikir nak cuba.. tapi as u mentioned lah macam tak confident je.. since u ada alert kan a bit unsafe for the kittens, kittens yang sekitar usia berapa ea? sbb my kittens are around 5 – 7 months old, bahaya tak kalau i guna.. hugs Hachiko for me.. semuga dah sembuh sepenuhnya ..

    • Iz YahyaNo Gravatar
      July 11, 2013 at 10:34 pm

      selamat berpuasa kak zaph 🙂 Kittens yang tengah nakal tu dalam usia 3-6 bulan kak. Tapi depends pada kucing jugak. Ada yang cepat matang, ata yang dah setahun pun perangai macam anak kucing lagi, hehe.. Kalau yang jenis Cat It Scented Litter Beads tu, kat belakang plastik dia ada mention yang crystal tu chemical free & non-toxic even if kucing termakan. Tapi opkos la kita kan pesen saiko. Bimbang la kalau jadi apa-apa kan, so kalau boleh elakkan, kita nak elakkan 🙂 Tapi kawan saya punya anak kucing pandai guna crystal litter ni kak, umur baru dua bulan 🙂

      Hachiko kimsalam sayang kat auntie Zaph. Antibiotik dia dah tinggal sebijik je lagi. Lepas tu habis dah. Tinggal sapu ubat je hari-hari sampai kuping tu tanggal sendiri 🙂

  3. carnation unguNo Gravatar
    July 11, 2013 at 9:42 pm

    dulu pernah guna kristal ni… but sekali je sbb salah seekor kucing saye suka gigit2 kristal ni… yang seekor lagi pula geli nak pijak kristal ni… huhu… but kalau guna pasir mmg kos tinggi… sangat tinggi…

    • Iz YahyaNo Gravatar
      July 11, 2013 at 10:28 pm

      Tu la.. memang nampak penjimatan dia. Tapi keselamatan kucing memang kena utamakan. Jangan sebabkan kita nak berjimat, bagi kesan negatif kat diorang pulak ye tak?

      • carnation unguNo Gravatar
        July 15, 2013 at 1:22 pm

        yup… betul tu… mase guna kristal ni mmg jimat.. tp risau pulak sbb si dang gebu tu suka sgt2 gigit kristal ni… myb dia nk uji tu kristal ori or fake kot… huhu

        • Iz YahyaNo Gravatar
          July 17, 2013 at 2:51 pm

          hahahaha dia quality control la tu hik hik

  4. effarieza johariNo Gravatar
    July 13, 2013 at 1:57 pm

    Kak, kalau najis kucing tak macam asam jawa..dorg bermasalah ke?sebab byk kucing saya yg mcm tu..sy bagi makan wet food setiap hari..iaitu ikan selayang rebus…dorg dh mcm taknak makan kibbles sgt..tp sy bagi jugakla kibbles..risaula pulak..huhuhuhu

    • Iz YahyaNo Gravatar
      July 14, 2013 at 10:21 pm

      Najis dia lembik terus ke? Sebab apa yang vet beritahu akak, najis yang macam asam jawa tu la najis kucing yang sihat. Macam Sookie bila makan wet food, najis dia lembik (tapi tak cirit), so doc cakap mungkin kandungan minyak dalam makanan tu buat dia berak lembik. So kitorang kurangkan bg wet food pada dia. Kalau kucing tak minat dry food, boleh campurkan wet food dgn dry food, supaya seimbang. Selalunya kucing suka dry food yang baunya kuat. Baru dia berselera 🙂

  5. Cik KiahNo Gravatar
    July 17, 2013 at 8:12 am

    Iz,
    Akak dah guna crystal litter ni bertahun2. Mula2 dulu memang guna yg clumping but after i read yg kemungkinan utk pasir clumping tu clump dlm perut kucing, akak jadi risau. So we switched to crystal. I have never looked back! Yg bestnya, rumah totally takde bau and bila nak remove bey bey diaorg takde debu2 yg berterbangan. One downside is, kenkadang budak2 bulu ni suka main football crystall yg jatuh keluar litter box diaorg. So bila kita pijak kenkadang rasa adoi! Especially crystal yg bentuk tak sekata tu.

    • Iz YahyaNo Gravatar
      July 17, 2013 at 2:48 pm

      Kan! Kitorang pun suka. Tracking memang kurang tapi kalau terpijak, membebel jugak lah hahaha

  6. TENGKUBUTANGNo Gravatar
    July 18, 2013 at 9:49 pm

    hihihi.. lawak baca entri ni.. sookie punggung beso mcm kapal titanic.. hihihi

    nak tanya jumbo litter box tu mana nak dapat yea? berapa rm?mahal x?

  7. jojetNo Gravatar
    July 31, 2013 at 11:37 am

    kesian sookie weyyy!! hahaha..

  8. AujinzNo Gravatar
    August 1, 2013 at 3:31 pm

    oooooo…. baru wak tahu…

  9. ggNo Gravatar
    August 23, 2013 at 11:32 pm

    kalu guna pasir pantai ok x? rumah dekat dgn pntai pun..hehe

    • Iz YahyaNo Gravatar
      August 26, 2013 at 10:26 pm

      Kalau kucing awak sesuai dengan pasir pantai, terpulang la 🙂 Saya tak pasti pasir pantai boleh clumping ke tidak dan berapa lama ketahanan dia sebelum pasir tu jadi busuk. Tak pernah cuba, hehe

  10. Kak AidahNo Gravatar
    August 26, 2013 at 2:33 pm

    Akak pun dah 2 bulan guna crystal tu. Memang tak bau toilet umah akak. Si Tomey bambam dan Kitteh tu mahu pulak jadi pelanggan tetap toilet kristal. Syukur sangat. Kalau tak, sebelum ni main sepah2 je kuih di merata tempat di toilet akak tu. Kemain masam muka anak2 akak nak jadi tukang cuci tiap pagi. Tapi yang peliknya si Miki dan Peah. Penggeli betul nak pijak kristal tu. Sanggup dia tahan kencing. Kalau akak paksa dia, ciput je keluar kencing tu. Lepas tu buat onar dalam bilik pulak. So sekarang ni 2 toilet kristal dan 1 toilet pasir. Macamlah akak tak cukup bizi tiap hari kan.

    • Iz YahyaNo Gravatar
      August 26, 2013 at 10:12 pm

      Kan kak kan.. saya dulu macam hesitate nak guna sebab takut kucing tak reti pakai. Rupanya pandai pun haa.. Miki dengan Peah tu sama la perangai macam Jerry. Mungkin sebab dah terbiasa hidup berkelana dulu memang carik pasir je. Mana nak kencing berak dekat batu2 putih ni. Hahaha.. Jerry masuk, lepas tu reverse! Pegi carik pasir jugak. Tu yang sekarang ni kami guna dedua. Pasir ada, kristal pun ada. Layankan jelah. Kang dia menahan kencing berak kang kita jugak yang susah nini..

1 Pingbacks & Trackbacks on How To Use Crystal Cat Litter

  1. Macamana Nak Bagi Bilik Kucing Tak Berbau? |
    October 25, 2016 at 8:04 am

    […] macam garam kasar. Tapi lagi kasar. Kakak pernah buat entry pasal crystal litter ni. Boleh baca kat sini ye. Ada yang kata crystal ni boleh dicuci. Terpulang pada anda nak cuci ke tidak. Tapi kami tak […]