Sookies

B10 Jalan Teluk Baharu 5, Tg Lumpur, 26060 Kuantan Pahang

Tuesday - Sunday

10am - 10pm

Sookie Puteri Mandi

Haaa.. kali ni kita cerita pasal macam mana Sookie mandi pulak ya. Dia ni ada obsesi mandi. Suka sangat dengan air. Tapi mesti mau air sejuk. Air suam sikit pun dia tak mahu. Kata Sookie pada suatu hari, “Kakak tahu tak, sebenarnya kan, kita ni tak patut duduk Malaysia, sebab kita kucing bulu tebal. Panas sangat. Kita harap suatu hari nanti kakak bawak kita pindah oversea, yang ada salji.. mesti best..”

Amboi permintaan nak duduk oversea, siap request negara yang ada salji, dia ingat kakak ni ada genie in a bottle ke? Yang boleh tunaikan 3 permintaan? Lepas tu masa permintaan ketiga tu, mintak nak lagi tiga permintaan, sampai jin pun fedap tak habis-habis melayan permintaan dia nih, hahaha. Tak dapat pindah oversea, kakak bawak Sookie mandi kat bilik air jelah okay?

*warning* Banyak gambar tau!

20120930_131844

20120930_131857

20120930_131953

20120930_132023

20120930_132103

20120930_132221

20120930_132226

20120930_132432

20120930_132758

20120930_133003

20120930_133054

20120930_133100

20120930_133510

20120930_133543

20120930_134033

20120930_134153

Haa.. gitulah gaya Sookie mandi ye. Sebenarnya mulut dia tak berbunyik pun. Sikit suara pun tak keluar selain dari mata yang penuh dengan sinar kegembiraan sebab dapat mandi. Tak macam Aoi, air belum bukak, dia punya lontaran vocal pun dah boleh kalahkan Jaclyn Victor. Kira kalau Aoi yang masuk One in a Million saing Jac dulu, takde harapan la Jac nak menang. Hehe.

Takde apa-apa tips pun macam mana nak bagi kucing suka mandi macam Sookie ni. Sebab aku rasa itu naluri dia sendiri. If dia suka mandi, then sukalah. Kalau dia tak suka, pujuk la macam mana pun, tetapppp la ko dapat pangkat sarjan seluruh badan. HAHAHA.. Tapi kalau kucing korang bulu panjang dan tak suka mandi air suam, cubalah bagi mandi air sejuk. Entah-entah dia suka air sejuk macam Sookie. Siap boleh berdrama mandi hujan lagi ha. Poyo sangat, hahaha.. Tapi kalau siram dengan air suam, memang dia nak lari keluar, protes la kononnya, hehe..

Tapi dia ni pemalas grooming. Kena keringkan dia betul-betul. Sebab lepas mandi je, dia akan mengambil tempat untuk… tidur… Hehehe

20120930_193850 [640x480]

20120930_193857 [640x480]

Comments

comments

38 thoughts on “Sookie Puteri Mandi”

  1. SaraNo Gravatar says:

    Wahhh… ske btul sookie mandi.. hehehe..
    Biasanya kucing kena dimandikan brp lame skali yer Iz?

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Kucing kitorang takde timing tertentu. Mandi bila kotor, hahaha. Atau bila dah lama sangat tak mandi. Sookie last mandi selepas balik dari boarding haritu sebab busuk πŸ™ Kucing yang bersih dan tak busuk, jangan dimandi selalu.. tak elok

  2. yeayy…1st time jadi yg first comment :)…sbb apa jadi first..sbb dah habis keja2 penting kat ofis, blog Iz yg akan diterjah dulu hockay..suka sangat tengok muka sookie yg ala2 demanding mengarahkan dayang2nya melayannya bersiram…memang gitu la kita tuan2 kucingkan..hehehe..jadi kuli kucing jew..tapi yg penting hati kita bahagia tengok diorang semua sihat…entri ni antara yg best sbb byk gambar πŸ™‚

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Tu lah. Dalam rumah ni semuanya dayang dayang je. Diorang yang raja, puteri, diva, permaisuri, ish macam-macam watak ada, hahaha.. Tu la bila diorang sihat, hati senang. Bila diorang sakit, frust sesangat dan rasa sakit hati πŸ™

  3. ala..dah jatuh No. 2 rupanya ..hmmm…xpe lah

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Alaa.. next entry cuba lagi tau, hehehehe

  4. Ibu ArissaNo Gravatar says:

    amboi…tuanku terus….hahaha..sookie mmg cute….sronok tgk die layaaannnn je shower tu…. =D

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Tu laa.. poyo sangat. Tu kalo dilayan tu, sejam pun dia boleh mandi. Suka bebenor drama mandi hujan tu, hahaha

  5. dengkiiiiiiiiiiiiii… hahahaha.. ala nk jugak cmtu.. eh, x penah try air sejuk.. ntah btol mcm iz ckp.. kucing bulu tebal suke air sejuk.. nak2 si heebum tu.. bukan bulu je tebal.. lemak perut pun tebal.. kekekekekkee..

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Hahaha cubalah. Entah entah rupanya selama ni dia tunggu je orang mandikan dengan air sejuk.. sorang pun tak faham perasaan dia. Hahahaha

  6. k roziNo Gravatar says:

    baiknya sookie…..bagus betul minah debab ni….cantik sungguh dh mandi……klu la suma2 kucing akak bagus mcm Sookie kan bagus….ni kene bersilat n berdrama setiap kali nk mandi..Brown terbalik Iz, nak kene mandi air panas baru kurang jeritnya…….kene setitik air sejuk pun dh lari jauh2……payah

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Brown ni diva lelaki ni, nak mandi air panas je. hahahaha.. Hachiko lagi la mengada. Air panas tak suka, air sejuk tak suka. Dia suka tengok dari jauh je sambil menganjing. HAHAHAHAHA

      1. ninieNo Gravatar says:

        hahahahahaha……..

  7. eiydaNo Gravatar says:

    waaaa sukanya si sookie mandi… senang la nk mandikan dia.. aku rs dia xrasa sejuk sebab bulu tebal+ ngan banyak lemak tepu tu ahhahah..aku kalo nk mandikan cici huru hara satu bilik mandi hahah

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Kan, aku pun rasa gitu. Dengan cuaca panas lagi. Memang kita pun syok kalau tengah berpeluh, dapat aircond, dapat mandi.. kan. Hahaha. Wei aku kalo takde orang pegangkan, huru hara jugak kott

  8. sushiNo Gravatar says:

    eeeiii…dak mok bang ni (gemok kembang) suke nye die mandi sampai x perlu pegang…suke sangat..memei kalau mandi suara memang takde tapi takde la merasa nak buat lakonan bak air hujan tu..mahunye pintu bilik air berlobang dia terjah keluar..hehehe…iz,soalan ni dah lame nak tanye…hehe..bagaimanakah bulu anak2 bulus tu kembang macam tu..ade makan collagen ke hape?hehhee..

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Hahahaha.. mana ada collagen, hahahah. Sookie tu memang bulunya kembang, badan pun kembang. Tu yang dah macam alas kaki nampaknya tu. HEHEHE.. Hime tu pulak, kembang di ekor dan leher je. Diorang tak makan benda lain selain cat food, hehe.

  9. chibimorukuNo Gravatar says:

    OMG baiknyaaaaa πŸ™‚ kucing i meow mcm kena dera, sampai suara serak2, pastu nk blow dry kena kepit πŸ™ dgn mak dia sekali basah haha

    now dh jarang mandikan, pakai dry shampoo je, cuma kdg2 geram tgk kaki die je sbb bila mandi betul2 bersih tapi hazab la πŸ™

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Hahahaha, yang jerit sampai suara serak tu, Aoi. Tapi nasib baik diorang ni blowdry diam je. Tapi kena pantas la. Tapi masa mandi, mesti kena ada assistant. Tak boleh la mandikan sorang2. Mau terlentang kakaknya dalam bilik air. Haha.

      Dry shampoo tak pernah cuba. Bagus tak?

  10. dalam byk2 kucing Iz, kite paling suka sookie. sbb die paling pelik.. hahahaha.. suka mandi, suka air sejuk, suka kipas, suka aircond, suka tido! pastu senang je kasik jalan ptg2. die jalan lebih kurang pastu tunggu je depan pintu tunggu nak masuk.. senangnye la hai nak membela dak sookie ni.. teringin nak gomol2 die.. Iz, sookie takot org luar tak?

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Terharu sangat bila orang lain pun sampai boleh faham perangai dan habit kucing kita *kesat air mata*

      Sookie ni memang mudah sangat menjaganya. Dia pandai bawak diri, pandai jaga diri.. memang good girl sangat. Cuma bila berak, tak kambus. Tu je yang buat dia gagal jadi calon menantu pilihan, HAHAHAHAHA

      1. SaraNo Gravatar says:

        Sookie feeling diva kot.. so lps ‘u-ukkk’ trus blah. tggu dayang kambus. kekekehh

        1. die kan tuanku. kalo tuanku ade tukang kambus la.. yg feeling diva tu cuma Aoi jee… hahahahaha

          1. Iz YahyaNo Gravatar says:

            Kadang marah jugak sebab tak kambus ni. Banyak nau onggaji dia nak tolong kambus. Kalau Lilo nak berak lepas dia berak, ha si Lilo la yang kena tolong kambus sekali. hahaha.. Sookie buli dalam diam.

  11. sharzNo Gravatar says:

    wow!! bagusnye sookie!! dulu kite ade kucing tak takot air nama moja…tapi train dari kecik la camne nak bagi die tak takot air…

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Kucing kitorang memang takde train ke apa, hahaha.. Sebab tu payah mandi kot. Sookie je memang suka air. Tak train pun suka air. Kadang tido dalam bilik air, sabo jelah. Sibaik bilik air kering, hahaha

  12. mama kittyNo Gravatar says:

    salam iz,

    suka tengok sookie mandi.. diam ajer.. kalau si kitty, kene tutup tingkap bilik air. dia boleh panjat grill tingkap tu dan dduduk disitu berkurun… alasan x mo mandi kaedahnya…

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Alah yang lain pun sama jugak. Semua kena tutup. Pastu kena pakai baju lengan panjang untuk lindungi diri. Kuku wajib kena potong sebelum mandi. Dalam pada ada langkah-langkah keselamatan tu pun, berbirat-birat jugak lah badannnnn.. hahaha

  13. Ibu ArissaNo Gravatar says:

    lupe plak nk tnye…iz penah bwk sookie swimming x..?

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Huiiii tak penah bawak dia pegi swimming. Sebab rumah takde swimming pool. Hahahahahaha.. Swimming pool awam tu mana allow pets kan?

  14. AujinzNo Gravatar says:

    hamboi.. rilekssss jer dia mandi… tak takut air langsung… bagus bagus dak Sookie nie.. XD

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Kan.. syukurlah dia tak takut air. Kalau dengan badan debab mcm tu, takut air pulak.. letih laaa nak mandikan, hehe

  15. Kak AidahNo Gravatar says:

    Owh tak sangka akak, ratu mandi rupanya. Siap buat videoclip sembilu lagi, nyanyi dalam hujan. Kahkahkah. Memang betullah Iz. Kucing bulu panjang ni senang sikit nak mandi. Wahau pun macam tu jugak. Milo masa muda2 dulu pun selamba jugak mandi air sejuk. Bila dah tua ni susah sikit sebab sendi2 pun dah sakit2 kan. Tapi si Peah dgn Minah memang payah sikit. Nak air suam je bila mandi. Nasib baik luas permukaan kecik lagi. Bolehlah layan demand dia tu.

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Hahaha.. saya tak kisah air sejuk ke air panas. Tang air tu boleh layan lagi kak. Tapi bila cuba nak melepaskan diri tu yg tak sanggup. Masing-masing bila kena mandi, tetibe kemain kuat lagi. Mcm Hime tu. Nampak je lemah gemalai. Bila kena mandi, tiba-tiba kuat macam gangster. Hahahaha. Tu pasal saya kena ada assistant sorang, tolong pegang.

    2. emmyNo Gravatar says:

      huhuhu..si Fluffy sy, kucing bulu lebat jgk…tp payah no nk mandi….klw mandikan dia, kene hadap muke dia kat dinding, klw tidak hurmm…boleh tukar jd incredible hulk…

  16. wiwiNo Gravatar says:

    Bestnya baca blog ni ^_^ seswai untuk animal lover macam saya… hehe… teruskan menulis. Kucing saya ‘choco’ kirim salam ngan kawan-kawan dia ni.

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Awww.. mekasih.. kimsalam Choco ya πŸ™‚

  17. iqa_paiqahNo Gravatar says:

    Waa.. Baiknye Sookie.. Kucing sy x kne air lgi dh nk mncakar tuan.. Lagi seko kne air skit sgt die dh mula pegang kepala paip smbil menigauu.. Wuhuhuhhu
    Mcm2 kerenah..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post