Sookies

B10 Jalan Teluk Baharu 5, Tg Lumpur, 26060 Kuantan Pahang

Tuesday - Sunday

10am - 10pm

Homestay Di Melaka

Last Friday, saya dan dua orang kawan pergi ke Melaka untuk menghadiri majlis perkahwinan bekas rakan serumah, Anis Hartini.

Anis dengan baik hatinya telah menyediakan sebuah homestay untuk kitorang duduk. So tak payah la susah-susah nak carik hotel kan.

So malam tu, lepas rehearsal kat rumah Anis (siap ada rehearsal tau, jangan main-main hehe), kitorang pun bertolak ke Taman Cheng Setia. Mari tengok gambar dulu ok.

Ini master bedroom, merangkap bilik kitorang untuk dua malam. Percaya tak kitorang bertiga tidur kat atas katil tu? hehehe..

Bilik ni sangat besar gila. Walaupun dah lengkap dengan perabot, pun masih besar lagi. Kitorang punya la excited masa masuk bilik ni. Yelah, tak sangka dapat β€˜hotel’ enam bintang. Bilik hotel pun tak selesa macam ni.

 

Siap ada almari. Almari tu tiga pintu, so kitorang amik sorang satu. Lengkap dengan hanger sekali πŸ™‚

 

Ini bilik ayor kat master bedroom.

Ada water heater yo! Masing-masing mandi dengan riang gembira, maklum la sekarang kan musim sejuk (wah feeling winter, haha). Kalau takde water heater, konfem sorang mandi 5 minit je. Shampoo dengan shower gel pun ada πŸ™‚

 

Ini bilik kedua. Selesa kan? Tapi takde orang tidur kat bilik ni.. sebab semua nak menyempit tidur bersama, hehe.

 

Ini bilik ke tiga. Ala sebenarnya bilik kedua dan ketiga sama besar je, tapi bilik ni dia letak single bed. Bilik ni diduduki Aziel, photographer Anis from Cherita Pictures.

Baik tau Azeil ni, dia tolong buatkan milo untuk kitorang hehe. By the way, bilik kedua dan ketiga share bathroom. Tapi aku pun taktau kenapa Azeil tak duduk bilik kedua tu. Syok sikit katil besar leh golek-golek kan, hehe.

 

Ini bilik ke empat, yakni di tingkat bawah. Selesa gila kan?

Err.. bilik ni macam tak berapa kemas sebab gambar diambil lepas team Cherita Pictures check-out. Ini bilik sorang lagi photographer πŸ™‚

Kalau la rumah ni didiami sebuah keluarga yang ada maid, bilik ni kiranya bilik maid la. Selesa gila ok. If maid dapat bilik camni punya besar, confirm tak ingat nak balik kampung dah, hehehe.

 

Ini ialah ruang tamu. Lihatlah betapa besar dan selesa..

 

TV dan hi-fi pun ada.

Menurut tuan rumah, tak lama lagi dia plan nak pasang Astro pulak πŸ™‚ Hari tu kitorang plan nak beli dvd, konon nak tengok. Tapi taktau pulak mana nak carik. Nak cari Jonker Street pun berpusing-pusing, inikan pulak nak carik dvd. Last-last tengok tv aje lahhh.

 

Itu ialah Aidura yang feeling macam kat tepi swimming pool sebab lepak kat kerusi malas itu, haha. Gambar diambil selepas pulang dari majlis Anis, maka semua tengah kepenatan.

 

Ini pula sebuah dapur yang complete. Lebih complete dari rumah bujang saya di KL ni.

Periuk nasik, thermos, kettle, pinggan mangkuk, periuk belanga, kuali semua cukup. Paling best, siap ada beras, maggie, telur, perencah nasik goreng segera, kunyit, garam, gula, minyak, kicap.. ehhh semua ada lah. Mengalahkan rumah mak kau. Tengok tu, tudung saji pun ada.

Biskut tiger pun ada. Ini kitorang buat breakfast, cicah ngan milo. Besttt.. Makanan, dan segala benda dalam rumah ni, korang boleh guna without additional charges.

Pendek kata kalau duduk rumah ni, bawak baju ngan spender je.

Lagi gambar dapur dari angle yang berbeza.

 

Tengok, kalau nak cuci kain pun boleh. Dengan washing machine sekali ada. Tu barang-barang mencuci kalau-kalau korang terlebih rajin nak tolong mop segala, hehe

Kalau kat hotel, kan ada orang housekeeping datang bersihkan bilik, tapi homestay takde la. Lepas kau check-out baru dia datang bersihkan rumah. So kalau kau duduk seminggu, janganlah nak buat perangai pemalas kau tak kemas bilik or tak cuci pinggan. Takde orang kenit yang nak datang tolong kemaskan ok.

Aku suka sangat rumah ni sebab tuan rumah dia pemurah gila. Barang semua lengkap. Kau tengok la barang-barang dalam rumah semuanya baru (kecuali dapur). Tengok washing machine pun ada plastik lagi.

Okay, sekarang waktu untuk maklumat yang lebih detail.

Homestay ni terletak di Taman Cheng Setia. Dekat dengan Tesco Cheng. Bila dah jumpa Tesco Cheng sebelah kanan kau, so kat traffic light simpang empat tu, masuk kiri. Lepas tu kat traffic light pertama, masuk kiri lagi, terus nampak signboard Taman Cheng Setia. Jarak dari bandar Melaka ke rumah ni ialah dalam 20 minit rasanya, sebab banyak traffic light. Ala normal la tu kan, takde la jauh sangat.

Rumah ni kat Jalan CS 6, Taman Cheng Setia. Balcony size resakse. Besar gila. Nak buat bbq party kat balcony pun boleh, hehe.

Rate satu malam untuk satu rumah bagi tahun 2011 ialah RM200. Imagine la RM200 kau dapat satu rumah yang sangatlah selesa! Kalau hotel, dapat satu Deluxe Room je. Jadi sangat la berbaloi kan, terutama untuk orang yang nak ke Melaka dengan ahli keluarga. Mak, abah, kakak, abang, adik, tok, nenek, semua boleh muat dalam satu rumah dengan hanya RM200. Kan ke berbaloi-baloi tu? Lagi berbaloi dari pakej Celcom, haha.

Tuan rumah bernama Encik Halim. Boleh contact beliau di talian 019-650 6191. Baik orangnya. Kalau contact dia, jangan lupa bagitau kau tahu pasal homestay ni dari blog izyahya πŸ™‚

Okay bye-bye.

Comments

comments

27 thoughts on “Homestay Di Melaka”

  1. Hanie LyNo Gravatar says:

    comfortable and murah! stock save budget gilerΒ²nye klu duk sana… ;P nmpk cam umah baru… eh?

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Ha’ah tuan rumah cakap rumah ni dia beli dua tahun lepas. Lepas tu siapkan rumah ni utk jadikan homestay.. Kitorang baru orang ketiga yang duduk situ πŸ™‚

    2. satNo Gravatar says:

      can i get the homestay owner numb?

  2. ZaiAzmNo Gravatar says:

    kat negeri lain ada gak x tuan umah ni wat home stay? berape harga semlm??

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Hish ni mesti tak baca sampai abis ni. Haha. Rate dia satu malam RM200 untuk satu rumah. Makanan dan segala benda dalam rumah tu semua boleh guna without additional charges

  3. AlmirazNo Gravatar says:

    cantik & bersih…kalau ada kat JB bitau I yek…takyah gi hotel mahal2 kat situ….

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Ok Oleen.. kalau i balik JB next time, i try duduk kat homestay pulak, then buat review πŸ™‚

  4. AnisNo Gravatar says:

    wah.. sakan korang πŸ™‚

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Mesti la sakan. Feeling duduk rumah bujang tapi umah bujang banglo. Hahahahaha

  5. AzielNo Gravatar says:

    Hahaha.I tak expect you all nak duduk bertiga dalam ‘bilik pengantin’ tu, so I pilihla bilik yg single bed tu, sbb I ni kekadang tido berdengkur, takut nanti siapa jd roommate i takleh tido pulak. Hahahahahaha

    Oww, tapi tak tau pulak ada mesin basuh kat rumah tu. Gile bestlah.

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Aziel, masing-masing nak feeling pengantin, dapat tido kat bilik ala pengantin pun jadik la, hahaha.. Ha’ah mesin basuh kat belakang, kena jenguk ikut tingkap kat sinki tu baru nampak πŸ™‚

  6. haiqalNo Gravatar says:

    Lawa gak homestanya ek..
    last mont pn aku baru je ke Melaka gak, tp dok homestay lain.. tp baru gak la.. ownernya pn kata baru buka.. tp aku dpt murah, haga RM140 je satu mlm masa tu.. sbb tgah offer kn.. huhu..
    tp rasa tak puas la nak dtg Melaka dgn keluarga.. rasa mcm nak kena dtg lagi je.. banyak tmpt menarik kat sana kn.. huhu..
    Melaka Wonderland pn aku tak smpt gi lagi..

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Aku pun banyak tak jejak lagi tempat kat Melaka tu. Dua kali aku gi Melaka last year, dedua kali pegi tempat yang sama πŸ™

  7. shimaaNo Gravatar says:

    i survey2 homestay kat melaka. plan nak p cuti sek nie. tgok cam sgt selesa n canteq jer homestay nie. baca2 lak..ko dakkk ajiellll. jurugambo tu kawan sy..hehehehe

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      hahahahaha oooo kawan Azeil yer. Haritu kitorang serumah dengan dia la. Punya la reservekan bilik katil besar kat dia, tetibe dia duduk bilik single bed T___T.

      Tapi dia buatkan kitorang milo. Hahaha.. macam kakak-kakak melayan adik yang bising pok pek pok pek

  8. fadzilNo Gravatar says:

    Ada aircond tak?

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Aircond, masa kami duduk situ, belum ada lagi.. sebab baru sangat. Astro pun belum ada. Tapi owner rumah tu cakap, dia memang plan nak pasang aircond dan astro. Sekarang saya tak pasti. Tapi water heater ada, hehe. Dan kipas pun setiap bilik ada.

  9. cikgunorhuslindaNo Gravatar says:

    akum iz yahya…saya berminat dengan homestay ni. tapi contact no yang cik is berikan tu tak berjawab…boleh syaa tahu cara lain utk hubungi tuan homestay ni.

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      w’salam.. yeke tak dapat contact? Takpelah, cuba add dia kat FB http://www.facebook.com/townstaycheng.melaka and contact dia via FB. Saya pun dah inform dia tadi πŸ™‚ Boleh juga email dia kat townstaycheng@gmail.com cubalah ye!

  10. myfezzNo Gravatar says:

    nampak macam teruja jg homestay ni. tqvm dgn info menarik ini, rasa nk booking utk scholl hday ni……

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Hehehe.. better book cepat kalau minat. Sebab homestay tu makin femes. Selalu fully booked

  11. ** update – dah ada 2 unit aircond, ASTRO adn Wi Fi… πŸ˜€

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Wow bestnya, harga masih sama lagi ke? hehehe..

  12. Hi, can i know the price of your homestay in Cheng? And how many guest can be loaded in? I’m interested to know is it available from 25th to 28th Dec 2014?

    1. Iz YahyaNo Gravatar says:

      Hi you need to contact directly the owner. The number is as stated in the blog entry. I am not the owner πŸ™‚

  13. vincentNo Gravatar says:

    Number hand fon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related Post

Table For TwoTable For Two

Product review: Cat It Elevated Glass Diner Hari itu hari Ahad. Hachiko cakap dia nak ajak Hime pegi dinner. Memula dia ajak Sookie pergi sekali. Tapi Sookie cakap dia malas,